Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Ünnepek
Keresztény Magyarország Portál - Ünnepek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Az Úr angyala megjelent a pásztoroknak
Alabástrom főoltár
2019-es ünnepek

Oktober 31
A Reformáció napja
A protestáns világ október 31-én ünnepelte a reformációt, emlékezve arra, hogy 1517-ben ezen a napon szögezte ki Luther Márton a wittenbergi kastélykápolna kapujára híres tételeit, megfogalmazva a katolikus egyházzal szemben már hosszú ideje létező ellenérzéseket. Luther rendkívül vallásos, hívő ember volt, mélyen szántó teológus, fáradhatatlan reformátor. Kritikai módszerrel igyekezett saját belső problémáját megoldani, hogy miként hidalhatja át az eszmény és a valóság közötti szakadékot. Belső küzdelmének állandóan visszatérő alaptétele Isten kegyelme, a megigazulás volt. Átértékelte a bűn fogalmát, a kegyelemtant, így nem véletlen, hogy a 95 tézisben főleg a pénzért szerezhető bűnbocsánat ellen tiltakozott. A bűnök gyónáson alapuló elengedését ugyanis kezdetben jó cselekedetekhez, mint például a keresztes hadjáratokban való részvételhez, imához és bűnbánathoz kötötték, de hamar elterjedt az a hamis gyakorlat, hogy a jó cselekedet a pénzadományban látták. Ezáltal alkalom nyílt arra, hogy a püspökök vagy a fejedelmek kereskedjenek vele. A szentszék sokszor ,,bérbe adta'' a búcsúkat. A jelenséget már reneszánsz irodalmunk nagy humanistája, Janus Pannonius is ostorozta. A Kikacagja a római búcsúsokat című epigrammájában írta: ,,Nem tudom én azt, vajjon e vakhitből van-e hasznuk?/ Ám hogy a pápának haszna van, én tudom azt.''

A hitújítás megindulásának közvetlen okát tehát a búcsúkról szóló teológiai vita szolgáltatta. Ennek élharcosa volt Luther Márton. Követői a katolikus egyházból kiszakadtak, és létrehozták a ma is működő református vallást. A változást jól jelzi a szimbólumváltozás - a kereszt helyett a csillag, a halál helyett a születés dicsőítése.

A reformációt eleinte különböző dátumokkal kapcsolatban ünnepelték: Luther születésnapján (november 10.) illetve halála napján (február 18.), az Ágostai hitvallás hivatalos felolvasásának napján (június 25.). 1667-ben, a 95 tétel kiszögezésének 150. évfordulóján a II. János György szász választófejedelem által vezetett szászországi evangélikus egyházi főtanács elrendelte, hogy ezt a napot, amelyet a vallásjavítás kezdőpontjának lehet tekinteni, megünnepeljék. Ettől az időtől fogva lassanként más evangélikus egyházakban is szokásba jött ennek a napnak, vagy a rá következő vasárnapnak a megünneplése.

Magyarországon is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon. 1939 óta pedig október végén rendezik meg az Országos Protestáns Napok ünnepségsorozatát a legnagyobb protestáns egyházak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép